Index navigatie
Piano
Strijkinstrumenten
Oorbewust

Hans Troost

Muziek
Van kinds af aan was ik gefascineerd door alle geluiden, muziek en de technische aspecten ervan. Dat resulteerde vanaf 1974 tot een muzikale en technische loopbaan, met een onderling waardevolle wisselwerking.
Als violist bewoog ik me tussen folk(rock) en klassiek met electrische- tot barokviool in diverse kleine ensembles met zo'n 1000 losse optredens. Als multi-instrumentalist verzorgde ik rond de 2000 schoolconcerten op strijk-, tokkel- en percussieinstrumenten. Al deze verschillende speelsituaties en instrumentgebruik (akoestisch en versterkt) plus ervaringen met geluidopnamen - als musicus en als assitent bij opname en mastering - hebben bijgedragen aan visie op klank.

Techniek
Technisch werk begon in de pianobranche. Na een opleidingsperiode heb ik bij verschillende bedrijven free-lance gewerkt en me uiteindelijk zelfstandig gevestigd. Bijzonder vond ik de kennismaking met harmoniums en forte-piano. Als stemmer heb ik me verdiept in de geschiedenis en de aard van diverse bestaande stemmingen, wat tot enkele artikelen heeft geleid, o.a. voor de piano opleiding.
Steeds vaker kwamen andere muziekinstrumenten op mijn pad: Indiase harmoniums, tanpura, etnische strijkinstrumenten zoals de sarinda, rebec en hardagerfele. Vanuit de instrumenten die ik zelf het meest bespeelde - viool en contrabas - leidde vanaf 1993 tot een halve baan als freelancer bij een vioolbouwer.

Gehoor
Sinds 2001 heb ik mij ingezet om gehoorschade - die bij een steeds groter wordende risicogroep dreigt te ontstaan - te voorkomen. Samenwerking met enkele audiologen van het LUMC leidde al snel tot lezingen voor muziekopleidingen, seminars en een onderzoek in de pianobranche en diverse preventie projecten. In 2009 werd ik betrokken bij de invulling van de Arbocatalogus Kunsteducatie en de implementatie daarvan binnen deze sector. 

Graag ben ik u van dienst.